2005#1: 6-1 til Fyns Hoved

Af Mogens Ribo Pedersen

En kold februardag i 1981 stod jeg bogstaveligt talt på tynd is.
En propfyldt Opel Kadett stod ved kanten af Storelung Højmose fyldt med folk fra Nyborg Natur og Ungdom. Økser, save og solide madpakker blev taget ud, for nu skulle mosens sjældne planter reddes for den tilgroning af birk og pil, der truede med at ødelægge højmosen helt.
Stor var skuffelsen derfor da vi fandt ud af at mosen stod under _ meter vand dækket af et tynd lagt is, det ville være livsfarligt at gå ud på.
Så kom den skæbnesvangre replik……
Skal vi ikke tage til Fyns Hoved ?
Jeg var rystet…. i løbet af få minutter besluttede de andre at tage op i et for mig ukendt iskoldt lille sommerhus, og mine argumenter om at jeg ville fælde træer og hjem samme aften kunne jeg godt glemme.
Så således blev det. Tanken om at skulle gå fra Nørre Broby til Nyborg med min skovmandsøkse var bestemt ikke morsom, så jeg måtte lettere surmulende acceptere min skæbne.

Efter en times kørsel steg jeg ind i det lille hus der i forvejen var fyldt med andre mennesker, og i løbet af blot en weekend var jeg solgt. En af stationens aktive den gang, Ebbe Schmidt, fik mig denne kolde weekend overbevist om at fugle faktisk er ret interessante, og det lykkedes ham faktisk at vise mig at der var hele 5 forskellige slags måger ude i det isdækkede Fællesstrand. Fuglene og det enestående feltbiologi miljø der altid har præget FHFS fangede mig straks, for jeg var heldig at være ”landet” det eneste sted i landet hvor man på tværs af naturinteresser var samlet om at undersøge naturen naturen i sin helhed sammen.