2002#4: Boganmeldelse

Fortrinlig svampebog –
ikke kun til begyndere

Selvom det forgangne år – i hvert fald på Fyn – sikkert har været det kedeligste og mest svampefattige nogensinde, så har høsten af svampebøger sat en slags rekord, idet en af Pahati’s tidligere aktivister, højskolelærer og naturvejleder Torben Gang Rasmussen har begået en lille genistreg med sin nye svampebog, Gyldendals Guide til Danske Svampe.
Torben Gang Rasmussen har tidligere været forfatter af svampehæfter bl.a. i serien Natur og Museum, men med udgivelsen hér er der tale om en ”rigtig” bog.
Bogen, der er i handigt format, så den kan ligge i en lomme, indledes med at forklare de i bogen anvendte begreber, fortsætter med et lille afsnit om svampetraditioner, fortæller om, hvor man må samle svampe og om årstidernes forskellige arter, ligesom der bliver plads til et lille afsnit om garnfarvning.
Ellers er bogen traditionelt systematisk opdelt med omtale af de enkelte svampe, der alle ledsages af vellignende, oftest knivskarpe og for de fleres vedkommende fremragende fotos taget i naturen, enten af TGR selv – der også står for tegningerne -eller af Jan Vesterholt.
Om hver svamp står der kort et par linier om kendetegn, herefter følger et afsnit med beskrivelse og udbredelse, et om forvekslingsmuligheder og et om svampens anvendelse.
Artsudvalget er fornuftigt og upåklageligt; de fleste af de traditionelle spisesvampe og de værste giftsvampe er med, men med nye oplysninger, der (desværre) bekræfter ét af anmelderens bon mot’er, nemlig at en svamp, der er spiselig, er en svamp, der ikke er undersøgt grundigt nok for giftstoffer.
Således advares der – efter et par dødsfald i Sydfrankrig – mod den ellers velsmagende Ægte Ridderhat, der har fået tre kors ligesom Grøn Fluesvamp! Godtnok har den tyske mykologiske forening i fjor udsendt en advarsel mod den på Internet, men flere mener, at der har været tale om en overfølsomhedsreaktion hos dem, der har spist den – i store mængder. Advarslen er dog sikkert fornuftig nok, og man bør nok lade den stå indtil videre…
I øvrigt skorter det ikke på advarsler i bogen, f.eks. advares der mod Elledans-Bruskhat, fordi den lader sig forveksle med giftige tragthatte, og den Rødmende Fluesvamp bør kun plukkes af øvede samlere, da den kan forveksles med de farlige fluesvampe.
Ja, nogen kan forveksle alt. Men med Torben Gang Rasmussens bog har man fået frataget en dårlig undskyldning for ikke at sætte sig ind i bare lidt af svampesystematikken, – og det er ikke kun begyndere, der kan have fornøjelse af bogen, også mere øvede kan få opdateret deres viden om svampenes systematik og spiselighed.
Skulle jeg brokke mig over en enkelt ting, så er det, at registret er svært at finde rundt i, hovedomtales af de enkelte svampe burde have været fremhævet med fed eller kursiv. De mange side-henvisninger ved den enkelte svamp medfører en masse fejlopslag.
Men bortset fra det er der tale om en ganske fortrinlig svampebog, en af de bedste, der er set i lang tid, og man kan kun håbe, den får den store udbredelse, den fortjener.
Torben Gang Rasmussen: Gyldendals Guide til Danske Svampe. Indb. 184 sider, ill. Kr. 139,-.
Bent Søby Madsen

Naturkræmmerens Bod:
Sælges: Botanisk Tidsskrift årg 42 til tidsskriftet ophørte. 500,00 kr.
Tlf. 66 13 48 73 eller e-mail dcc5760@vip.cybercity.dk