2000#1: Sans et dyr

Den fynske billedkunster John Olsen har sammen med kollegaen Lars Abrahamsen og forfatteren Vagn Lundbye arrangeret en kunstudstilling på Brandts Klædefabrik i Odense.

Udstillinger, der hedder Dyrejeg vises til 7. maj.

Et dyrejeg er ifølge kunstnerne et dyr, der som en beskytter har fundet sit menneske. Det kan vise sig i drømme eller f.eks. febervildelse. Et dyrejeg må ikke forvejsles med et ynglingsdyr.

Kunstnerne ser på, at vi fornemmer og sanser dyret, og dog kan vi ikke tale sammen. Der er noget uudgrundeligt i forhold til dyr. Mennesket er udenfor naturen i kraft af vores kultur, hedder der i en pressemeddelse fra museet, og også meddeler, at kultur er netop afstanden til naturen. Alligevel er vi mennesker også natur. Børn har efter kunstnernes mening et følelsesmæssigt stærkere bånd til dyr end voksne. Det er et bånd, der lige så stille bliver nedbrudt.

Der bliver rig lejlighed til at røre, lugte, kravle, spille teater osv. i udstillingen. Her er et knoglerum, en muldvarpehule, rummet for den dårlige samvittighed,d rengerummet, et rum med dufte, teaterscenen, følerummet, biografen, skindtunnelen, krammedyrsrummet, et sted med dyrelyde, menneskeaberummet, dyrefabelrummet og mange flere. Sanseudstillingen år 2000 har noget at byde på for alle aldersgrupper.