2005#3: Leder: Natur retur

En og anden kunne måske komme på den tanke, at i en tid da de liberalistiske idéer fyger over landet som avner for vinden, – og substansen af begge dele ydermere er fuldt sammenlignelige, da ville der være behov for en debat om fremtidens samfund, in casu naturen. Men nej! Tidsskrifter om natur og utallige andre tidsskrifter er gennem de sidste par år ramt af regeringens camouflerede meningscensur: inddragelsen af portostøtten. Anders Fjog har da også haft held med sit projekt: flere hundrede tidsskrifter har lukket og slukket og de eneste, der stadig fører sig frem med uforgribelige meninger er de borgerliges såkaldte tænketank, CEPOS, hvis lamme forestillinger i den grad har paralyseret godtfolk med deres idioti, at ingen eller i hvert fald meget få, gider tage til genmæle.
Med dette nummer udkommer FYNSK NATUR for sidste gang – på papir. Tiraderne fortsætter på nettet under http://fynsknatur.dk . Men her på falderebet kan der være grund til at takke de mange bidragydere, der, uden at få anden end lejlighedsvis utak for indsatsen, gennem de seneste 19 år har medvirket til, at bladet undertiden har været værd at læse.
Nu da svinebaronerne efterhånden har tilsølet landet med gylle, der truer med at forurene den sidste vilde plante væk og dermed slå de insekter og fugle for panden, der direkte eller indirekte lever deraf, nu da myndighederne godkender lokalplaner med tilbagevirkende kraft, planer, der decimerer naturen og forarmer landskabet, hvis bare entreprenørerne bag har penge nok, skulle man måske tro, at der var behov for tidsskrifter, de talte naturens sag. Men dels er der som sagt portostøtten, der lægger prohibitive hindringer i vejen for slige projekter, dels ser interessen for naturen heller ikke ud til at afstedkomme street credit for tiden.
Feltstationen på Fyns Hoved kan ikke længere interessere unge mennesker, så den må også pakke sammen, selvom den ligger i et af Danmarks bedste naturområder og burde være bemandet i døgndrift, men det er jo ikke en café og der er jo primitivt og ulækkert og ingen piger og fadølshaner.
Nej, naturen opleves bedst på en skræm, og således kan man håbe, at FYNSK NATUR står foran en kolossalt opblomstring, nu da naturen også her skal opsøges i cyberspace.
Vi glæder os meget til at betjene Dem!

Bent Søby Madsen Redaktør emeritus