2001#3: Boganmeldelse

”De Danske Græshopper” af Ole Fogh Nielsen, udgivet på forlaget Apollo Books.
Bogen er bind 9 i serien Danmarks Dyreliv, og efterfølgeren for ”De Danske Guldsmede” af samme forfatter. Pris 375 kr.
Førstehåndsindtrykket er en gedigen bog, med flotte fotos og et godt fagligt funderet indhold.
Bogen er på næsten 200 sider og fyldt af utroligt fine farvebilleder af Græshopper og biotoper. Til bogen hører en Cd-rom med alle arternes sang. Efter et generelt indledningsafsnit på ca. 30 sider gennemgås de 32 arter der indtil nu er fundet i Danmark, til hver art er der mellem 2 og 6 siders tekst og billeder. Bogen afsluttes med ”nøgler” til dyrene og deres ”sang”.
Tekstsiderne for hver art indeholder afsnittene: generelt, udseende, levested, livscyklus og adfærd, udbredelse og sang. Under afsnittet ”sang” er der sangdiagrammer der anskueliggør sangen, som man jo også kan høre på Cd’en.
Optagelserne på Cd’en er bemærkelsesværdigt gode, der er meget lidt baggrundsstøj, og i sammenligning med de fleste optagelser af fuglestemmer er disse optagelser i absolut særklasse.
Jeg synes at nøglen til bestemmelsen af de voksne dyr er svær at bruge, specielt hvis man ikke ønsker at slå dyrene ihjel. Men det skyldes nok, at mange af arterne er så ens, at det ikke kan gøres nemmere uden at det fører til for mange fejlbestemmelser.
Endvidere er udgivelsestidspunktet højst irriterende – der var kun ganske få levende græshopper derude, og de var alle holdt op med at synge. Til gengæld har man jo så et godt gaveønske her til jul, og kan glæde sig ved at høre cd’en.
Konklusion: Det er en meget gedigen bog, med fotos af høj kvalitet, Cd-rommen af stemmerne er i særklasse og som det var tilfældet med Guldsmedebogen er denne bog lettilgængelig og samtidig bygger den på et meget solidt fagligt indhold.
Bogen kan bestilles hos apollobooks@vip.cybercity.dk

Erik Ehmsen