2001#1: Den varme Å

af Heine Laursen

For ca. 20 år siden sejlede jeg i kano ad Odense Å forbi Brobygård i Brobyværk. Der så jeg en stor plante på åbrinken, som jeg ikke kendte. Den mindede meget om bjørnekloen, men bladene var meget større. Jeg tog nogle billeder af planten og viste dem siden hen til den daværende formand for Naturhistorisk Forening for Fyn, Knud Knudsen, som kunne fortælle mig at det var en Gunnera.
En plante, som stammer fra Brasilien, men som ikke er vintersikker her i Danmark.
Bladene kan blive over en kvadratmeter store og blomsten/frugten ligner nærmest en bananklase. Den kaldes også Mammutblad.
I efteråret 2000 kom vi forbi Brobygård og jeg kom i tanker om Gunneraen. Jo, ganske rigtigt, den var der endnu. Endda i fuldt flor. Åens varme vand har vintersikret planten i alle de år, selv om vi havde isvintre i 1985 og 1986. De steder hvor man har den, sikrer man den med vintermåtter eller masser af nedfaldent efterårsløv. Man kan se den i Nårup Fuglepark, i Kulturbotanisk Have i Odense, I parken ved Erholm på Vestfyn og flere ande steder. Men alle disse steder sikrer man den mod vinterfrosten.
For nogle år siden var vi rundt i Skotland i egen bil og yderst på en af de mange halvøer mod vest som går ud i Atlanterhavet, mellem Loch Maree og Loch Ewe ligger Inverewe Garden. En meget stor botanisk have som blev anlagt af en privatmand i midten af 1800 tallet, men nu overtaget af “Scotland National Trust”.
Der fandt vi et megt stort stykke i den “sydamerikanske” del af haven dækket med kæmpestore Gunnera. Bladene var mere end en kvadratmeter store. På denne halvø var der aldrig hård vinterfrost, det sørgede golfstrømmen for.
Men på Fyn kan Odense å altså også sikre den mod vinterens kulde.
Prøv næste gang du passerer Brobygård at stoppe og gå ned til åen og se den flotte Gunnera.