2000#4: Fjordens Dag set fra Enebærodde

af Heine Laursen

Efterårets store dag for spejdere, ungdomsskoler, grønne foreninger samt mange andre er
Fjordens Dag, hvor mere end 50.000 mennesker besøger alle de mange stande og arbejdende værksteder rundt om fjorden.

Og der er virkelig meget at se for de mennesker der vil bruge deres søndag på en dag i den friske luft ved Odense Fjord.

Mange cykler hele fjorden rundt og nogle går et stykke af vejen og bruger ellers de transportmidler som er til rådighed. Der er etableret færgerute for gående og cyklister fra Lodsstationen på Gabet og til Enebærodde og der er hestevognskørsel på den lange grusvej på Enebærodde.

Lige som sidste år blev jeg hyret af min kone, Birgitte, til at deltage i Botanisk Forening for Fyn`s stand på Enebærodde. Foreningen har deltaget i de sidste 9 år.

I de senere år har temaet heddet kryddersnapsurter og Enebæroddes botanik. Et godt tema, som lokker feinschmeckerne til. Der har endvidere været den gevinst at FDB, som står for Fynske Dram Bryggere, har en stand i det samme telt hvor de viser og demonstrerer færdigprodukterne frem.

Birgitte og jeg begyndte dagen før at samle urter, grene, blade og frugter i vor nære omegn. Alt sammen noget som kan bruges til at sætte kulør på både snapsen og tilværelsen.

Da vi så kom til den store dag, mødtes vi med de to andre som skulle deltage i Botanisk Forenings stand ved leddet i Hasmark der fører ud til Enebærodde. Birgitte havde i forvejen fået tilsendt en nøgle, så at vi kunne tage vore biler sammen med hele udrustningen med ud til Martinegården.

Vor to kolleger, Henrik og Poul havde medbragt en del svampe. På vejen ud ad grusvejen samlede vi alle fire endnu mere materiale til udstillingen.

Henrik fandt flere svampe og vi andre samlede revling, fyr, hyben, øjentrøst, strandmalurt, røllike og paradisæbler.

I teltet fik vi sat nogle borde op og sat planterne i vand i adskillige spande. Svampene blev arrangeret smukt og der blev skrevet navne ved det hele.

Bøger og brochurer blev spredt ud over den resterende plads, og så var vi ellers klar til at modtage spørgelystne besøgende.

Der kom virkelig mange mennesker på den ellers så afsides Enebærodde.

Arrangementet er afhængig af godt vejr, og det plejer det med enkelte undtagelser da også at være. Den søndag begyndte det først at støvregne lidt sidst på eftermiddagen, men det holdt da heldigvis snart op igen.
Botanisk Forening havde foruden standen også fire botanikture begyndende kl. 11 og derefter hver hele time. Her kunne gæsterne gå med den erfarne botaniker, Henrik Tranberg, på en lille tur rundt Martinegården og se på de mange vilde planter.

Vi andre reklamerede for foreningen, fortalte om snapseurter, fabrikationen og henviste derefter til de færdigprodukter som vore kolleger i FDB kunne fremvise.

Jeg må med misundelse i stemmen indrømme at deres stand var mere besøgt end vores, men der var jo også lidt flere procenter hos dem.

Jeg tror Preben Jørgensen fik smagt hele sit lager væk den søndag.

De medbragte svampe er også noget der interesserer de besøgende. Hvilke kan spises og hvilke kan bruges til at slippe af med naboen eller svigermor.

Man er ikke helt så interesseret i hvad de hedder. Det er kun: spiselig eller ikke.

I det samme telt var der også en udstilling fra Den Ny Kunstskole, med udstilling af tegninger sommerens indtryk. Fyns Amt havde en udstilling om stenalderhavet samt foldere fra de sydfynske øer. Odense Orienteringsklub var der også plads til i et hjørne. Der var info og udstilling fra Foreningsværkstedet og udenfor kunne man kaste med økse efter målskive, spise mad stegt over bål eller drikke kaffen på Martinegården hos spejderne.
Det var alt i alt den sædvanlige dejlige efterårsoplevelse for både os i standene og for de mange besøgende på Enebærodde. En af vore gæster den dag er 79 år, men var alligevel kommet på knallert med sin lille hund i cykelkurven helt inde fra Odense for at nyde oddens natur.