2000#2: Wanted ! Oplysninger om fund af danske lægeigler.

Indenfor de seneste år er der fundet danske lægeigler på flere, hidtil ukendte lokaliteter. For øjeblikket kendes arten fra ca. 47 lokaliteter i Danmark, hvoraf de 36 er beliggende på Bornholm.
Jeg er interesseret i at høre om såvel nye som gamle fund (især udenfor Bornholm) og modtager også gerne alle former for oplysninger, der kan bruges til opsporing af lægeiglelokaliteter.

Desværre forveksles lægeigle ofte med hesteigle, som er en meget almindelig ferskvandsigle, der lever i smådamme og vandhuller ligesom lægeiglen. For at undgå forveksling, er det vigtigt at undersøge farver og mønstre grundigt, da disse kan variere meget. Igler er ledorme, de har en muskulatur, der gør dem i stand til at ændre form, og mønstringen kan se anderledes ud, når iglen er udstrakt end når den gør sig kort og tyk.

Kendetegn: Lægeiglen er en stor og kraftig igle, op til 15 cm lang, når den er udstrakt. Rygsiden er oftest brunlig med orange striber og pletter. Bugsiden er mørk med olivengrønne pletter i ”sildebensmønster” eller marmorering.
Hesteiglen er lidt mindre end læge-ilen.Rygsiden er ensfarvet grønsort, bugsiden ensfarvet grålig eller grågrøn, med små, mørke pletter langs siderne.

Vandhullet: Den typiske lægeiglebiotop er en ikke for næringsrig, lavvandet markdam eller skovsø med mudderbund og kantvegetation af græsser, halvgræsser m.v., gerne med jævnlige besøg af kreaturer eller råvildt.

Ring eller skriv til:
Tove Yde, Horsensvej 127, 8660 Skanderborg, tlf. 86 53 88 86.
e-mail: tove.yde@post 11.tele.dk